לאורך השנים נעזרתי בכלים רבים לשיפור יכולת הרכיבה שלי. לפני מספר ימים ניהלתי שיחה ערה עם ליאור צדוק לגבי הצורך בכלים כמו מד דופק / מד הספק ובכלל למה לא לרכוב בגישת נטוראל (בלי שום נתונים). בסיום השיחה שהייתה מאירת עיניים גם עבורי, הציע ליאור לכתוב מאמר קצר על הסיבה מדוע גם רוכב חובב כמוני יכול להרוויח משימוש במד הספק.
אין לי ספק, שבעת הנוכחית אין צורך להלאות את ציבור הרוכבים במאמר מתיש או כתבה מעייפת על מהו מד וואטים – בפשטות אציין בפתיחה כי וואטים הם מדד מהימן מאוד לרמת המאמץ של הרוכב (הספק).
אין ספור מילים נכתבו על אופן השימוש בוואטים לשיפור רמת הרכיבה והגעה להישגים – כל זאת נכון, אם כי לעיתים משהו מלחיץ את אלו שאומרים: אני רוכב לכיף.... לא באתי להתחרות וכו' .
במאמר דעה זה ארצה לפתוח זווית ראייה אחרת דווקא לאותם אלו שעולם הנתונים קצת מלחיץ אותם – נתונים זו לא מילה גסה אלא בחירה טובה וכמו כל דבר .... באיזון הנכון ! ועל כך ארחיב....
כמאמן בעולם הריצה והכוח חרטתי על דגלי שנים רבות את צמד המילים: אינטליגנציה אימונית.
אינטליגנציה היא מכלול הכישורים שבאמצעותם ניתן לפתור בעיות הדורשות חשיבה בצורה יעילה – ומתוך כך, אינטליגנציה אימונית היא מכלול הדברים איתם נוכל לפתור בעיות בצורה יעילה בעולם האימוני שלנו – לדוגמא : עומס יתר, עבודה לא נכונה במצבי עייפות שמובילה ברוב המקרים לפציעות קלות עד חמורות.
מהמקום הזה אני חוזר לכל בעלי ה-data phobia – ראשית, ולא בציניות, בעולם האופניים יש הצדקה לפוביה הזו – אחד מהענפים מלאי הנתונים שיש ובטח עם כניסתם החגיגית של מדי הוואטים לחיינו ...
אבל הלו ??? קחו את זה כמתנה לניהול עומסים תקין במהלך האימונים שלכם בשביל להמשיך לרכוב בכיף for life.
יתירה מכך, ענפי ספורט רבים מקנאים בעולם מלא נתונים ומדויק כדוגמת ענף האופניים – וזאת אני אומר, מניסיון אישי כמאמן בענפים שונים ומתאמן וותיק בענף האופניים.
גם תכנית אימונים היא לא מילה גסה! אסביר בפשטות .... תכנית אימונים היא כמו מתכון טוב לעוגה - יש עוגות של קונדיטורים מקצועיים עם רמות דיוק גבוהות ויש עוגות פשוטות וקלות להכנה (לפעמים לא פחות טעימות) אבל גם לעוגה המורכבת וגם לעוגת השיש הפשוטה יש מתכון ... מרכיבים מוגדרים.... כמויות וכו' – אם אין מתכון – אין עוגה.
גם אם באתם לרכוב בכיף... לאורך זמן זה יימשך עם משוואה מאוד פשוטה – ניהול עומסים נכון .
מהו איזון נכון ?
הגדרות פשוטות עם אנשי מקצוע (מאמנים מוסמכים) מהן המטרות שלכם? – החל מלרכוב בכיף ועד תחרויות קצה.
אל מול מטרות אלו השתמשו בנתונים בחוכמה, בראש ובראשונה לניהול עומסים נכון – אל תהיו בבחינת " נותנים אגוזים למי שאין שיניים " (ולא השיניים של הקראנק).
מד הוואטים יכול להיות החבר הטוב שלכם – למה חבר טוב? כי הוא יספק לכם רמת מהימנות גבוהה לרמת המאמץ שאתם משקיעים בספורט שאתם כל כך אוהבים .... גם אם זה לכיף שלכם – נהפוך הוא: בגלל שזה לכיף חשוב שיימשך לאורך זמן ובצורה מבוקרת.
ולא! תחושות הם לא תמיד מהימנות או ליתר דיוק לרוב לא מהימנות! – זוכרים... עוגה מוצלחת מכינים עם מתכון ולא עם תחושות!
הנתונים הם שומר הסף שלכם גם אם אתם לא מתכוננים לאליפות ישראל בנג"ש.
הם עוד כלי למכלול הדברים שתכניסו באינטליגנציה האימונית שלכם.
ועוד טיפ קטן לסיום... זוכרים? איזון – עם כל הנתונים לפעמים צריך לשים הכול mute ולצאת לרכוב - בכל זאת , לחבר טוב צריך גם להתגעגע.
הכותב: ליאור צדוק | Intelligence in training
ליאור הוא מאמן בכיר בוינגייט עם התמחות בספורט אנדורנס
Comments